Ερωτήσεις και απαντήσεις (FAQ)

 

Για ποια σημεία της Ελλάδας αναλαμβάνετε αεροφωτογράφηση;

  • Σε όλη την Ελλάδα με multirotor drones ή αεροσκάφη.
  • Σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με multirotor drones ή αεροσκάφη.
  • Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο με αεροσκάφος, αν το επιτρέπει η νομοθεσία της χώρας προορισμού.

Περιορισμοί μπορεί να υπάρξουν για περιοχές πολύ κοντά σε αεροδρόμια.

Έχετε μία αεροφωτογραφία ή δορυφορική φωτογραφία του έτους 19xx, 20xx για να τακτοποιήσω ένα αυθαίρετο ή για μια δίκη;
Ναι, έχουμε πλήρη πρόσβαση σε όλα τα Ελληνικά, Ευρωπαϊκά, Αμερικανικά και Ρωσικά αρχεία δορυφορικών φωτογραφιών και αεροφωτογραφιών, για πολλές χρονικές περιόδους, σε διάφορες αναλύσεις. Μάλιστα αναλαμβάνουμε δωρεάν την αναζήτηση για το ακίνητο ή το σημείο που σ’ ενδιαφέρει. Παραδίδονται τόσο σε ιδιώτες όσο και σε μηχανικούς, τοπογράφους κι αρχιτέκτονες οι αεροφωτογραφίες (δορυφορικές ή από αεροσκάφος) που χρειάζονται να κατατεθούν για την τακτοποίηση (αρχεία, εκτυπώσεις, βεβαιώσεις, metadata) ή για το δικαστήριο. Επικοινώνησε τηλεφωνικά (αν δεν απαντήσουμε άμεσα, θα σε καλέσουμε εμείς) ή με email ή με με την φόρμα επικοινωνίας.

Τι εννοείτε 100% εγγύηση;
Με πάνω από δεκαπέντε χρόνια εμπειρία στις αεροφωτογραφήσεις είμαστε απόλυτα σίγουροι για την ποιότητα των αεροφωτογραφιών που θα πάρεις.
Δεσμευόμαστε να ξαναπάρουμε τις αεροφωτογραφίες σου χωρίς άλλη επιβάρυνση και να σου δώσουμε τις φωτογραφίες που θέλεις, αν για οποιοδήποτε λόγο δεν πήρες αυτό που ήθελες.

Τι συμβαίνει αν ο καιρός δεν είναι καλός την ημέρα που προγραμματίσαμε μια αεροφωτογράφηση;
Ο καιρός είναι μια σημαντική παράμετρος.
Με πρόσβαση στις καλύτερες προγνώσεις νεφοκάλυψης και ανέμων, τρεις μέρες πριν τη στιγμή της λήψης αεροφωτογραφιών είμαστε σίγουροι για τις καιρικές συνθήκες.
Μας ενδιαφέρει να μην υπάρχουν έντονοι άνεμοι και να υπάρχει ηλιοφάνεια για τις διαφημιστικές λήψεις ή ενιαία νεφοκάλυψη, αν είναι εφικτό, για τις τοπογραφικές εργασίες ώστε οι σκιές να είναι πιο απαλές.
Αν υπάρχει καιρικό πρόβλημα, ανάλογα με τις συνθήκες, η αεροφωτογράφηση αναβάλλεται για λίγες μέρες.

Γιατί η λήψη γίνεται σε ψηφιακό αρνητικό (RAW) και όχι σε JPG;
Για να έχεις την κορυφαία ποιότητα, χωρίς παραμορφώσεις συμπίεσης και με δυνατότητα 88 διαφορετικών ρυθμίσεων πριν παραλάβεις το τελικό.
Για να μπορεί ο γραφίστας σου να επέμβει στην αεροφωτογραφία ΧΩΡΙΣ απώλειες. (Αντίθετα οι επεμβάσεις στα JPEG γίνονται με απώλεια ποιότητας).
Συνήθως οι επαγγελματίες φωτογράφοι παίρνουν τις φωτογραφίες τους σε ψηφιακό αρνητικό (raw), ενώ οι ερασιτέχνες σε jpg.
Αφού επεξεργαστούμε το ψηφιακό αρνητικό, παραλαμβάνεις TIF (και αν χρειάζεσαι και JPG).

Πόσες αεροφωτογραφίες μου δίνετε από το σημείο μου;
Παίρνεις όλες τις αξιοποιήσιμες αεροφωτογραφίες σου, όσες κι αν είναι, σε ψηφιακή μορφή (DVD-ROM) και σε διαφορετικές αναλύσεις, με υψηλότερη τα 21, 36 ή 48 Megapixels ανάλογα με την φωτογραφική μηχανή ή το drone που χρησιμοποιήθηκε.

  • Για μικρούς στόχους (μικρό κτίριο ή περιορισμένο από άλλα κτίρια) είναι συνήθως 30-40 φωτογραφίες
  • Για κανονικούς, μεσαίου μεγέθους από 50 μέχρι 70 αεροφωτογραφίες
  • Για μεγάλους σε έκταση είναι περίπου 100 αεροφωτογραφίες
  • Περισσότερες από 100 φωτογραφίες προκύπτουν κατά την πλήρη κάλυψη ενός Δήμου με τους οικισμούς του ή την αεροφωτογράφηση κάποιας άλλης, μεγάλης έκτασης.

Τι μέγεθος έχουν οι φωτογραφίες που παίρνω;
Ανάλογα την κάμερα ή το drone, μέχρι 8000 επί 6000 pixels. Η λήψη video γίνεται σε 4k και το τελικό ανάλογα με τις ανάγκες σας είναι 4k ή 1080p.

Αν ζητήσεις να πάρεις και βασική ανάλυση μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις στο internet ή σε ηλεκτρονικά έντυπα (π.χ. word ή pdf)
Για τις εκτυπωτικές εργασίες χρησιμοποιείς την φωτογραφία πλήρους ανάλυσης.
Αν θέλεις κι άλλες λεπτομέρειες δες ανάλυση στη σελίδα Μέγεθος αεροφωτογραφιών.

Αν θέλεις να μικρύνεις τις αεροφωτογραφίες που παρέλαβες δες την σελίδα Αλλαγή Μεγέθους Φωτογραφίας.

Παίρνω και τα raw;
Ναι, αρκεί να τα ζητήσεις.
Δεν παραδίδονται φυσιολογικά, γιατί αν δεν έχεις ειδικά προγράμματα και ειδικές γνώσεις γύρω από την φωτογραφία ή τη γραφιστική, δεν σου είναι χρήσιμα.

Αποκτώ και το copyright των αεροφωτογραφιών;
Αποκτάς πλήρη και απεριόριστη Άδεια Χρήσης των φωτογραφιών.
Δεν αποκτάς το copyright π.χ. δεν μπορείς να μεταπωλήσεις τις φωτογραφίες. Στη σπάνια περίπτωση που θέλεις να μεταπωλήσεις τις φωτογραφίες, θα κάνουμε ειδική γραπτή συμφωνία.

Οι φωτογραφίες μου θα έχουν αντανακλάσεις ή παραμορφώσεις, από τζάμι ή plexiglas;
Όχι, όλες οι φωτογραφίες από το αεροσκάφος λαμβάνονται με το παράθυρο ανοιχτό, οπότε δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα.
Στο multicopter ρυθμίζουμε τη γωνία λήψης ως προς τον ήλιο, για να έχεις σωστές φωτογραφίες.

Οι φωτογραφίες μου θα είναι θολές, με κόκκους, με κυρτό ορίζοντα ή παραμορφωμένες ;
Αποκλείεται!
Με πολύχρονη εμπειρία, σωστές ρυθμίσεις, ακριβό επαγγελματικό εξοπλισμό, κρυστάλλινους (όχι πλαστικούς) φακούς και λήψη σε ψηφιακό αρνητικό (raw) ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ τέτοια πιθανότητα.

Μήπως τα megapixels σου είναι πολλά επειδή είναι upsampled ή ενωμένες μεταξύ τους φωτογραφίες;
Όχι, γιατί η λήψη γίνεται σε ψηφιακό αρνητικό (όχι jpg), πραγματικά 24 ή 48 Megapixels από το multicopter, πραγματικά 21 ή 36 Megapixels και μάλιστα full frame από το αεροσκάφος, ποτέ δεν αναφερόμαστε σε πανοραμικά ή upsampled.

Θα πάρω τιμολόγιο;
Φυσικά. Αν είσαι επαγγελματίας μαζί με τις αεροφωτογραφίες σου θα πάρεις Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών, αν είσαι ιδιώτης Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών.

Θέλω ΜΟΝΟ ΜΙΑ γενική αεροφωτογραφία της περιοχής μου. Πόσο κοστίζει;
Αν και δεν κοστολογούμε ανά αεροφωτογραφία, αλλά συνολικές εργασίες πλήρους κάλυψης ενός στόχου από κάθε πλευρά και από διάφορα ύψη, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις ακόμη κι όταν θέλεις μόνο μία (συνήθως γενική) αεροφωτογραφία μιας περιοχής.
Χωρίς χρονική δέσμευση βέβαια, θα προσπαθήσουμε να συνδυάσουμε αυτό που θέλεις με άλλες παραγγελίες, ώστε να σου δώσουμε τη (γενική) αεροφωτογραφία που θέλεις σε χαμηλό κόστος.
Οι αεροφωτογραφήσεις αυτής της κατηγορίας γίνονται με τον όρο ότι δε θα χρειαστεί να επιμείνουμε σε μια περιοχή και να ψάξουμε για τον στόχο, αλλά ότι θα μπορέσουμε να φωτογραφήσουμε  διερχόμενοι.

Τι ώρα θα πάρετε τις αεροφωτογραφίες μου;
Συνήθως αποφεύγουμε τις πολύ πρωινές και προχωρημένες απογευματινές ώρες, γιατί ο ήλιος είναι χαμηλά και δίνει μεγάλες σκιές στα κτίρια.
Κάποιες φορές όμως υπάρχει ειδικός λόγος να φανεί έντονη η σκιά ενός κτιρίου (αυξάνει η αίσθηση του όγκου του) ή θέλουμε η αεροφωτογραφία να έχει πιο απαλές σκιές ή πορτοκαλί φως. Αν υπάρχει τέτοιος λόγος το συζητάμε και προσαρμοζόμαστε ανάλογα.

Πόσο χαμηλά μπορείτε να πετάξετε;
Τα multicopter (drones) ξεκινούν -ούτως ή άλλως- από το έδαφος.
Μπορούν να φωτογραφήσουν από ύψος λίγων μέτρων. Συνήθως οι εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες λαμβάνονται από κάποιες δεκάδες μέτρα, με οροφή από τη νομοθεσία τα 120 m.

Στο αεροσκάφος η πτήση και οι παράμετροι που σχετίζονται με την ασφάλεια της καθορίζονται αποκλειστικά από τον πιλότο.
Ωστόσο, όπως θα δεις στη σελίδα Δείγματα από αεροφωτογραφίες, μπορείς να έχεις τόσο κοντινές φωτογραφίες που να μπορείς να διακρίνεις (στην πλήρη ανάλυση):

  • Απο αεροπλάνο με φακό 300 mm: Αντικείμενα μεγέθους 10 εκατοστών του μέτρου.
  • Απο drone-multicopter με φακό 60 mm: Αντικείμενα μεγέθους 2 εκατοστών του μέτρου.

Πόσο ψηλά μπορείτε να πετάξετε;
Το αεροσκάφος πηγαίνει μέχρι τα 12.000 πόδια (3.650 μέτρα) πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
Όμως μια αεροφωτογραφία από τέτοιο ύψος δε είναι πολύ χρήσιμη.
Η υγρασία που υπάρχει στην ατμόσφαιρα και δεν γίνεται αντιληπτή από το μάτι σε μικρές αποστάσεις, κάνει το σημείο που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα πιο κάτω αχνό, τόσο που ίσως να μη μπορεί να διορθωθεί χρωματικά πλήρως.

Έχω μια άλλη ερώτηση που δεν απαντιέται εδώ.
Επικοινώνησε και θα απαντηθεί το συντομότερο δυνατό.

Για να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες του project σας και να συνεργαστούμε για τις λήψεις σας, καλέστε τηλεφωνικά ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Επικοινωνια
Επικοινωνια